Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Swish
010-182 71 10 * Hitta hörselklinik * Gratis hörseltest online

Tips och råd för anhöriga till personer med hörselnedsättning

|5/07, 2024

Tips och råd för anhöriga till personer med hörselnedsättning

Hörselnedsättning påverkar inte bara den drabbade utan även omgivningen. Många gånger är det nära anhöriga som först uppmärksammar problemen och rekommenderar ett besök på en hörselklinik. Att skaffa hörapparater är ett viktigt första steg i hörselrehabilitering, men det är lätt att tro att hörapparaterna ensamma löser alla problem. Faktum är att det sällan går att återställa hörseln till en "normal" nivå. Därför är det viktigt att komplettera med andra anpassningar, som samtalsstrategier, för att underlätta kommunikationen.


Här är några värdefulla tips för dig som vill stödja någon med hörselnedsättning:

Fånga uppmärksamheten först
Innan du börjar prata, se till att du har personens fulla uppmärksamhet. Undvik att inleda ett samtal från ett annat rum eller från en position där personen inte kan se dig. Även med hörapparater kräver lyssnandet mer ansträngning, och om personen inte är förberedd är det lätt att missa att de blir tilltalade. Se därför till att personen ser ditt ansikte och undvik att täcka för munnen, eftersom läppavläsning kan vara till stor hjälp.


Tala tydligt, inte högre
Använd en naturlig samtalston – att höja rösten eller skrika gör oftast rösten mindre tydlig. Prata istället långsammare genom att göra små pauser mellan meningarna och artikulera tydligt. Om personen inte hör vad du säger, försök att omformulera istället för att bara upprepa samma sak. Ge också personen tid att bearbeta informationen; det tar ofta längre tid att tolka talet vid hörselnedsättning.


Ge sammanhang i samtalet
För den som har svårt att uppfatta alla ord kan det vara lättare att följa med i samtalet om de känner till ämnet. I gruppsamtal är det därför bra att ge en kort förklaring av vad ni pratar om, särskilt om ämnet byts. Det underlättar att hålla sig uppdaterad och minskar risken för missförstånd.

Placering i gruppen
När ni befinner er i en grupp, tänk på att placera personen med hörselnedsättning i mitten. Detta minskar risken att hen missar vad som sägs av de som sitter längst bort. Om ni sitter vid ett bord, placera personen med ryggen mot en vägg om möjligt; detta kan hjälpa till att reducera störande bakgrundsljud genom att ge stöd av efterklang i rummet. Försök också att minimera bakgrundsljud genom att stänga av radio och andra apparater.

Ge tid för anpassning
Om personen nyligen har börjat använda hörapparater, tänk på att det kan ta tid att vänja sig vid alla nya ljud. I början kan det vara överväldigande att höra saker som länge varit ohörbara. Ha tålamod och ge personen tid att anpassa sig.

Diskutera preferenser
Alla med hörselnedsättning har olika behov och preferenser. Det är viktigt att prata öppet med personen om vilka samtalsstrategier och anpassningar som fungerar bäst för just hen. Genom att ha en dialog kan ni tillsammans hitta de bästa sätten att kommunicera.

Med dessa enkla men effektiva tips kan du göra stor skillnad för någon med hörselnedsättning och bidra till att skapa en bättre kommunikation och förståelse i vardagen.


Länkar:

https://www.vardhandboken.se/arbetssatt-och-ansvar/bemotande-i-vard-och-omsorg/horselnedsattning-och-rehabilitering/bemotande-vid-nedsatt-horsel/

https://www.health.tas.gov.au/professionals/health-literacy/health-literacy-workplace-toolkit/spoken-communication/communicating-people-who-are-hearing-impaired

https://www.ucsfhealth.org/education/communicating-with-people-with-hearing-loss